Příspěvek
od mikas004 » stř pro 05, 2012 7:20 am
PROBLÉM SKUTEČNĚ VYŘEŠEN
Rozvodovka je v pořádku.
Kola, resp. pneumatiky jsou v pořádku (hned po výměně)
Automatická převodovka je taky v pořádku.
Kardany jsou v přádku.
Uložení motoru, převodovky a rozvodovky taky v pořádku.
Oba diferenciály taky v pořádku.
Tak kde byla chyba a jak jsem na to došel ?
Zajel jsem včera do BOSCH servisu Karel Sobel ve Frýdku Místku. Mám s nimi jen znamenité zkušenosti.
Pan Sobek si na mne udělal dostatek času a auto jsme jeli projet. Bylo připojené k diagnostické jednotce a sledovali jsme za jízdy, co se v jednotlivých částech auta právě odehrává. Jak už jsem ale čekal, na nic neobvyklého jsme nepřišli. Vrátili jsme se tedy zpět na firmu.
Před dílnou jsem se jej ptal, zda-li by šlo auto přečipovat. On na to že ano. Provedl ještě nějakou jinou diagnostiku a stáhl software z ECU k sobě na flashku. Pak jsem si sednul na příjem a pozoroval jej, jak se pokouší rozkódovat data u sebe v počítači. Po chvíli mě volá a se zděšením mi říká, že nechápe, jak je možné, že mi ještě funguje turbo.
Zjistil, že se v tom už nějaký "odborník" vrtal a že z šesti parametrů (map), tří pro turbo a tří pro vstřikování, byl změněn jen jeden a to tak, že turbo dávalo už od volnoběžných otáček o 30% větší plnící tlak, než je standard. Přitom zvýšení tlaku turba již o 10% má destrukční následky! Domluvili jsme se, že celý software nahradí tím svým, který dle svých dlouholetých zkušeností osobně optimalizoval. Hodnoty jím nastavené nezpůsobují vyšší dýmivost i při zvýšeném výkonu auta (to mohu potvrdit, protože Sorento není mé první auto, které jsem u něj nechal chipnout), dojde ke snížení spotřeby a nedochází k zvýšenému namáhání jednotlivých komponent motoru nad doporučené meze.
Takže přehrání povedeno a vyrážíme na testovací jízdu. Už při odjezdu z parkoviště cítím výrazné změny. Úplně jinak reaguje plynový pedál, motor je tišší a klidnější, při rozjíždění se z nuly je cítít plynulý zátah ve větším spektru otáček, ale to hlavní je, že při 90-ti km/h a ustálené rychlosti při jízdě do táhlého stoupání je motor a i celé auto naprosto klidné a po vibracích není ani památky.
Veškeré problémy (zakouření z výfuku při rozjezdu v křižovatce nebo při prudším přidání plynu, vibrace motoru při studeném startu, hučení studeného turba, vibrace celého motoru i s převodovkou při jízdě v nízkých otáčkách, pocukávání motoru při jízdě na tempomat, přehnaně citlivý plynový pedál, kdy nebylo možné přidat nebo ubrat plyn aniž by to bylo poznat (vždy to bylo skokově) a celková neochota zrychlovat při zahřátém stavu) jsou prostě pryč a stačilo k tomu tak málo.
Ctěl bych říct, že samotné přečipování auta problémy nevyřešilo.
Řešením by byla i kompletní přeinstalace originálního software a uvedení řídící jednotky do správného originálního stavu.
Problém byl pouze v neodborné změně parametrů řídící jednotky, ke které došlo u předchozího majitele nějakým opravdovým "odborníkem".
Všechny tyto výše popsané problémy by nebyly, kdyby se v tom někdo, kdo neví, co dělá, dřív nevrtal.
Rada na závěr :
Nevěřte hned každému "odborníkovi", který bez váhání a od stolu přesně ví, co s tím autem je.
PS:
Chystal jsem se na repasi automatu. V každém servise, který se specializuje na automaty mi jednotně řekli, že závada je jistojistě v měniči. A to v autě nikdo ani nejel. Mrazí mě, když si uvědomím kolik by to stálo a co bych tím vyřešil. Nebo spíš nevyřešil.
BOSCH servis pana Sobka vřele doporučuji. Ti lidé tam opravdu ví, co dělají.
KIA Sorento EX, aut.
2,5 CRDi, 03/2005